Zuidzicht

Architectuur, visie op Zuidzicht

Op zoek naar het unieke

In januari 2010 ging Kolmont naar hen met de vraag om een ambitieus en vernieuwend woonproject voor Hasselt te ontwerpen. Hun ervaring in projecten met een internationale uitstraling gaf hiervoor de doorslag. Voor hen moet elk project uniek zijn. Vanuit de economische, ruimtelijke, culturele en technische randvoorwaarden doorlopen ze – telkens samen met de klant – een proces waarbij de uitkomst op voorhand niet bekend is. Het ontwerpproces is bij hen een voortdurende zoektocht naar het uitzonderlijke.

Ontdek het resultaat van die zoektocht. Boek een vrijblijvende afspraak

Een kwestie van dialoog

Een kwestie van dialoog

Ze startten het ontwerpproces met een aantal studietrips naar gelijkaardige projecten en stedelijke ontwikkelingen. In Hamburg bekeken ze ‘HafenCity’: de grootste Europese stedelijke ‘herontwikkeling van een industriële haven naar een levendige gemixte stad’. Hier zijn werken en cultuur in een harmonieus geheel verweven en vind je pareltjes van de nieuwste ‘belevingsarchitectuur’. Nieuw en oud gaan er een dynamische dialoog aan.

De relatie met het water

De relatie met water

Vanaf de start was het duidelijk dat de ‘relatie met het water’ dé topic van het project was. Hiervoor stelden ze binnen het bestaande BPA een masterplan op. 90% van de appartementen hebben een uitstekend zicht op het water – zonder de achterliggende site van het water af te sluiten. Ze kozen ervoor om geen ‘muur’ te bouwen. De gemeenschappelijke binnentuinen vloeien trapsgewijs over naar het kanaal en doorbreken het volume.

Barcelona als inpsiratie

Barcelona als inspiratie

Een tweede studietrip voerde hen naar Barcelona. Hier bestudeerden ze in detail het ‘zuiders karakter’ van ‘wonen aan het water’. Met hulp van de ontwikkelingen in het kader van de Olympische spelen heeft Barcelona sinds enkele jaren haar gezicht aan het water gemaakt. De stad kreeg een nieuwe dynamiek. Onder andere dankzij de ondertunneling van de belangrijkste invalsweg en de aanleg van een bovenliggend promenadepark met residentiële ontwikkelingen aan de waterkant.

Licht en zicht als uitgangspunt

Licht en zicht

Dat zuiderse karakter namen ze op in de architectuur van Zuidzicht. Elk appartement heeft een uniek leefterras in verbinding met de leefruimte. De appartementen zijn van binnenuit ontworpen met licht en zicht als uitgangspunt. De afgeronde hoeken en witte kleur verwijzen subtiel naar de boten van de jachthaven. De terrassen zijn geschrankt. Zo laten ze het zonlicht maximaal toe en geven ze een buitengewoon karakter aan elke flat. Ze stellen een grote diversiteit aan wooneenheden voor: van kleinere appartementen met één slaapkamer tot grotere duplex villa-appartementen met dubbelhoge ruimtes.

Een weloverwogen materiaalkeuze

Weloverwogen materiaalkeuze

Ten slotte deden ze onderzoek naar duurzame materialen. Ze wilden het lichte effect van zuiders Carrara-marmer bereiken. Dat materiaal is echter niet tegen ons klimaat bestand. Daarom opteerden ze voor een gepolijst wit beton. Dat heeft dezelfde esthetische kenmerken, maar is weerbestendig en veroudert niet. Buro II & Archi+I voerde in dit materiaal al diverse referentieprojecten uit. Kwaliteit gegarandeerd.